Keskiaikaiset markinat, Turkulaisen lehtihaastattelu 28.6.2013 (Teija Uitto)

 

 

Keskiajalla markkinoilla nähtiin paljon parrakkaita miehiä, mutta ei se siitä johtunut, että partaa olisi pidetty komeana. Päinvastoin:

– Keskiajan kauneusihanteena oli siloposkisuus ja kirkkaat silmät. Niitä pidettiin viisauden ja sivistyneisyyden merkkeinä, parturi Mikaéla Meriholvi-Rantanen kertoo.

Tavallisella rahvaalla ei ollut varaa parturin palveluksiin, niinpä siloposkisia olivat varakkaat miehet.

Turun Keskiaikaisilla markkinoilla rahvaskin pääsee eroon turpajouhistaan, sillä markkinoiden kunniaksi Mikaéla leikkaa partoja markkinahintaan. Keskiaikaiseen tapaan parta pitäisi leikata sepän takomalla veitsellä.

Markkinat jatkuvat sunnuntaihin

Keskiaikaiset markkinat jatkuvat Vanhalla Suurtorilla sunnuntaihin kello 18:aan asti.

Keskiaikaan liittyviä tapahtumia on myös Aboa Vetus & Ars Nova -museon edustalla ja museossa, Turun linnassa sekä Turun tuomiokirkossa.

Ohjelma kellonaikoineen löytyy osoitteesta: keskiaikaisetmarkkinat.fi

– Mutta on meillä toinenkin veitsi käytössä, jos tämä pelottaa, parturi hymähtää.

Miguel (Mikael Backlund) on tullut kauppalaivan mukana Italiasta Turkuun ja toivoo pääsevänsä pitkän merimatkan aikana kasvaneista karvoistaan eroon. Suoneniskukin kiinnostaisi, mutta sitä ei markkinoilla valitettavasti nyt tehdä.

– Suoneniskentä on vaarallista kuun 25. päivän jälkeen ennen seuraavan kuun viidettä päivää, Mikaéla kertoo.

Suoneniskentää on kyllä parturipajassa tehty, sen huomaa verisestä liinasta pajan ovella. Keskiajalla verisiä liinoja kuivattiin tuulessa kepin nokassa ja kun ne kiertyivät kepin ympärille, siitä syntyi partureitten punavalkoinen tunnus.

Suoneniskentä oli vaativa laji ja joskus siinä sattui myös ikäviä tapaturmia. Siitä kokemusta on parturipajan kisällillä Wilhelminalla (Minna Itesi), jonka suonta iskeässään tuli tappaneeksi asiakkaansa. Wilhelminan rikollinen tausta näkyy hänen hiusmitassaan:

– Naisillahan oli yleensä pitkä tukka. Rikolliset naiset tunnisti lyhyestä tukasta.

MISSÄ OVAT KUPPARI, HIEROJA JA JALKOJENHOITAJA?

Yrittäjä Mikaéla Meriholvi- Rantanen Parta ja Palmikko -liikkeestä on odottanut vuosia päästäkseen Keskiaikaisille markkinoille.

– Jo ennen kuin valmistuin parturiksi, päätin, että jonakin vuonna tulen tänne. Nyt vihdoin lapset ovat niin isoja, että voin viettää neljä päivää markkinoilla, hän hymyilee innoissaan.

Meriholvi-Rantanen sanoo, ettei markkinatuloista kerry yrittäjän taskuun juuri mitään.

– Mutta luotan siihen, että tällä on markkinointiarvoa. Ihmiset saavat tietää palveluistani.

Yrittäjä toivoo, että Keskiaikaisille markkinoille tulisi muutenkin lisää palveluita.

– Markkinoilla voisi olla esimerkiksi hieroja ja jalkojenhoitaja.

Jätä kommentti