Movember -haastattelu, Kaupunki Uutiset 01.11.2013 (Janica Vilen)

Kaupunki Uutiset (Janica Vilen)

 

Viiksiniekkoja liikkeellä! Parturi-kampaamo Parta ja palmikko on mukana tänään alkaneessa Movembergissa

 

Mikaela Meriholvi-Rantanen ajoi keskiviikkona Kari Kurilan kasvot karvattomiksi tänään alkanutta Movemberg-kampanjaa varten.

 

TEEMAT. Kansainvälistä Movemberg-kuukautta vietetään nyt kymmenettä kertaa. Movemberg-kampanjan eli marraskuun aikana kasvatetaan viiksiä ja kerätään varoja miesten terveyden edistämiseksi. Raisiolainen Kari Kurila lähti mukaan Parta ja palmikko -joukkueeseen. Keskiviikkona 30. lokakuuta häneltä ajettiin pois sekä viikset että parta, jotta marraskuun päättyessä voidaan arvioida kuukauden mittainen parran kasvu.

– Kuulin Movembergista ensimmäisen kerran viime vuonna ja Mikaelan innoittamana päätin lähteä mukaan. Kävin armeijan vuonna 1966. Sen jälkeen olen ajanut viikset pois vain kerran, muistelee Kurila ennen parturin tuoliin istumista.

– Meillä on oma Viikset viuhumaan -kilpailu, jossa kaikki marraskuun aikana kasvatetut viikset kuvataan. Yleisö äänestää kuvien perusteella parhaat viikset. Kaikista kilpailuun osallistuneista ihmisistä lahjoitamme 10 euroa hyväntekeväisyyteen, kertoo Mikaéla Meriholvi-Rantanen, joka ajoi Kurilan parran Raision keilahallin yhteydessä toimivassa Parta ja palmikko -liikkeessään.

– Sillä ei kuitenkaan ole väliä, millaiset viiksistä tulee, tärkeintä on lähteä mukaan hyvän asian puolesta ja herättää huomiota. Myös naiset voivat osallistua. Myymme naisille muun muassa viiksikaulakoruja ja -korvakoruja, Meriholvi-Rantanen jatkaa.

Vuosittain diagnosoidaan 4 700 eturauhassyöpää

Movembergin tavoitteena on tiedottaa miehiä kohtaavista terveysriskeistä ja saada miehet hoitamaan aktiivisesti terveyttään. Tarkoitus on, että miehet tietäisivät, mitä tehdä, jos eturauhas- tai kivessyöpä osuu kohdalle. Suomessa tehdään vuosittain 4 700 diagnoosia.

Kuukauden aikana kerätyillä varoilla rahoitetaan innovatiivista tutkimusta, jonka avulla parannetaan kliinisiä kokeita ja eturauhas- ja kivessyövän hoitamista sekä miesten fyysistä ja henkistä terveyttä.

– Isäni kuoli eturauhassyöpään ollessaan minun ikäiseni. Se osaltaan vaikutti päätökseeni lähteä mukaan, kertoo Kurila.

Movembergin suosio kasvaa kasvamistaan

Movemberg sai alkunsa Australiassa vuonna 2003, ja nykyään kampanjaa järjestetään yli 20 maassa. Suomessa se järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa.

– Suosio on kasvanut koko ajan. Vuonna 2011 varoja kerättiin alle 100 000 euroa, mutta viime vuoden potti oli jo 307 000 euroa. Tänä vuonna tavoitteena on päästä viime vuoden lukemiin, kertoo Jan Walden Movemberg Suomesta.

– Tavoite näyttää realistiselta, sillä jo nyt mukaan ilmoittautuneita on yli 10 000, ja viime vuosien perusteella määrän voi odottaa tuplaantuvan ensimmäisen kampanjaviikon aikana, Walden ennusti perjantaina 1. marraskuuta, jolloin kampanja virallisesti käynnistyi. Mukaan voi liittyä koko marraskuun ajan.

Mitä, jos viikset eivät kasva?

Kurilan isä neuvoi aikanaan hieromaan ihoon kananpaskaa. Se ei kuulemma toiminut. Meriholvi-Rantanen vahvistaa kuitenkin todeksi sen, että karvojen kasvu kiihtyy, kun niitä ajaa.

– Kasvun kiihtyminen perustuu ihon pintaverenkierron vilkastumiseen. Karva ei tiedä, jos sitä leikataan latvasta, mutta ihon hankaus saa saa sen kasvamaan paremmin, Meriholvi-Rantanen perustelee.

– Suomessa miehillä yleisesti karvan kasvu on hitaampaa ja harvempaa kuin monissa muissa maissa, hän jatkaa. Siitä huolimatta suomalaiset ovat englanninkielisten maiden jälkeen Norjan ja Tanskan kanssa yksi aktiivisimmista Movembergiin osallistuvista kansakunnista.

Janica Vilen

Jätä kommentti